Activitats
Gentil Puig

Dijous 6 de juny de 2013 · 8 del vespre

Conversa sobre el llibre

 

El passat ens empaita. Vicissituds d'un fill d'exiliat republicà

 

Amb:
-Agnès Torras, professora emèrita de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB
-Joan Vilamala, filòleg i professor d'institut jubilat
-Gentil Puig, autor del llibre

Museu Comarcal · Via Sant Ignasi, 40 · Manresa

 
Sortida al MUME

Benvolguts, benvolgudes,
Des de l'Espai Memòries us convidem a la sortida:

RECORDS DE L'EXILI: Museu Memorial de l'Exili, platja d'Argelers i Maternitat d'Elna

Visita realitzada el diumenge 2 de juny

 

Un autocar amb 56 persones va viatjar aquest passat diumenge 2 de juny a la Jonquera per visitar el Museu Memorial de l’Exili (MUME) i participar en l’activitat que proposa aquest museu amb el nom de “Records de l’Exili”.

La visita va consistir en una visita guiada al MUME en què es va situar històricament i geogràficament el conflicte bèl•lic de la Guerra Civil es i va donar informació concreta de l’exili de 1939. La museografia i el material gràfic de l’exposició permanent del museu facilita l’empatia amb els fets i permet obtenir una visió global del conflicte.

A continuació es va visitar la Platja d’Argelers on milers de persones van ser tancades en un camp de concentració en el context de l’exili espanyol i català. I a partir de la 1 del migdia es va visitar la Maternitat d’Elna on, amb la iniciativa d’Elisabeth Eidenbenz, la Creu Roja Suïssa va organitzar una maternitat per tal de millorar les condicions de les dones embarassades, parteres i nadons que es trobaven al camp de concentració d’Argelers. A la Maternitat d’Elna es va poder conèixer aquesta història emotiva i valenta que mostra que, enmig de l’horror de la guerra, l’ésser humà pot arribar a crear un espai d’esperança, vida i solidaritat per sobre de les ideologies.

 

Durant la sortida, diversos participants van explicar les històries de vida de familiars seus que havien estat al camp d’Argelers o que van patir l’exili en una forma o altra. Tant pel contingut de la visita com per aquestes aportacions, la sortida va resultar molt emotiva i enriquidora.

 

La visita es va organitzar en el marc de la tercera temporada de l’Espai Memòries, que enguany tracta el tema de l’Exili. El MUME, com l’Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa, formen part de la Xarxa d’Espais de la Memòria de la Generalitat de Catalunya.

 

La sortida va ser organitzada per l’Ajuntament de Manresa i el Museu Comarcal de Manresa, amb la col•laboració de l’Associació pel MCM, l’Associació Memòria i Història de Manresa, el Centre d'Estudis del Bages, el Cercle Artístic i Òmnium Bages.

 
Inauguració expo Mauthausen

10 de maig a les 8 del vespre

Inauguració de l'exposició

Mauthausen. Crònica gràfica

A l'Espai Memòries-Museu Comarcal de Manresa

Selecció de 80 fotografies dels fons històrics que l’Associació Amical de Mauthausen i d’altres camps d’Espanya va dipositar al Museu d’Història de Catalunya corresponents a una col·lecció de negatius provinents dels camps de concentració nazis de Mauthausen i Gusen (Àustria). Algunes d'aquestes fotografies van ser utilitzades com a testimoni contra els nazis en els judicis de Nuremberg, l’any 1946. A través d’aquests documents es desvela un dels episodis de barbàrie i horror més punyents i impressionants de la història contemporània mundial, del qual van ser víctimes milions de persones d’arreu d’Europa, entre elles més de deu mil republicans catalans i espanyols.

La selecció d’imatges reproduïdes no pretén ser un testimoni global de l’univers dels camps de concentració, sinó només una mostra de com l’organització nazi utilitzava la fotografia a la seva conveniència, tant com a instrument burocràtic com científic o de propaganda. L’acte fotogràfic era un dret exclusiu de l’administració.

Les fotografies escollides s’han inclòs en funció de la seva utilitat com a documents històrics que poden transmetre informació i permeten il·lustrar i comprendre certs aspectes de la història de la deportació.

Aquesta exposició també és un reconeixement als republicans espanyols deportats a Mauthausen i altres camps i un intent de retornar-los el protagonisme en la memòria històrica, com a lluitadors contra el feixisme i víctimes del nazisme.

L'exposició es podrà visitar del 10 de maig al 24 de juny.

Horaris:Dissabtes de 10 a 14 i de 17 a 20
Diumenges i festius de 10 a 14.    Altres dies, visites concertades

 

 
expo art i guerra

Exposició

ART I GUERRA.Destrucció, espoli i salvaguarda del patrimoni durant la Guerra Civil

Exposició que permet conèixer i veure els efectes i repercussions que la Guerra Civil tingué en el patrimoni històric, artístic i monumental de destrucció i espoli, però també de salvaguarda i salvament.

Produïda pel Museu de Mataró amb el suport de l’Àrea de Coneixement i Noves tecnologies de Diputació de Barcelona.

S'ha pogut veure a l'Espai Memòries del 31 d'octubre al 25 de novembre.

 
El Temps. Com un retaule trencat

El temps. Com un retaule trencat

Del Barroc a la Guerra Civil i l’Exili

 

Recital poètic i musical


Diumenge 2 de desembre, a dos quarts de dotze del migdia
A l’Espai Memòries – Museu Comarcal de Manresa (Via de Sant Ignasi, 40)

Interpretació musical: Alumnes del Conservatori Municipal de Música de Manresa
Interpretació de textos: Grup de Teatre Els Carlins
Sel·lecció de textos: Jordi Estrada

Organitzen:
Conservatori Municipal de Música de Manresa
Museu Comarcal de Manresa
Ajuntament de Manresa
Memorial Democràtic

Amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa i de l’artista Jesús Galdón

 

 
Pàgina 1 de 2