L'Espai Memòries obre portes

L’Espai Memòries ha obert portes. Es tracta d’un projecte d’art i història per a la recuperació de la memòria democràtica i la reflexió sobre el segle XX, impulsat per l’Ajuntament de Manresa a través del Museu Comarcal i amb el suport del Memorial Democràtic. Amb motiu de l’obertura de l’espai s’han organitzat tres activitats. En concret, aquest dimecres dia 20 d’octubre ha tingut lloc l’acte institucional d’obertura. Per a l'endemà dijous s'ha programat una jornada de portes obertes adreçada a centres educatius i, el dissabte dia 23, de 10 del matí a 2 del migdia, una jornada de portes obertes per a tota la ciutadania.

L’espai es troba al Museu Comarcal de Manresa, abasta tota una ala del que va ser el Col·legi de Sant Ignasi i formarà part del seu discurs expositiu. És un espai singular, resultat de moltes transformacions al llarg del temps. Un espai de grans dimensions que permet la realització d’activitats molt diverses. Al mateix temps, l’edifici és també un Espai de la Memòria de Manresa: a més de col·legi i escola d’arts i oficis, va ser caserna i presó. Va ser objectiu dels bombardejos de l’aviació franquista i, finalment, és la seu del Museu Comarcal de Manresa, que conserva entre els seus fons bona part d’aquelles obres d’art que van ser salvades de la destrucció dels primers anys de la Guerra Civil. L’adequació de l’espai s’ha fet amb el suport del Memorial Democràtic.

L’Espai Memòries és un projecte d’art i història per la recuperació de la memòria democràtica i la reflexió sobre el segle XX. Té com a singularitat que incorpora la creació artística contemporània com a element diferencial en el procés de recerca i de reflexió, amb la participació d’especialistes de diferents disciplines. Neix amb la voluntat de generar un marc innovador i interdisiciplinari per a la producció cultural.

Quatre temporades d’activitats
L’Espai Memòries contempla la programació d’activitats i exposicions amb la finalitat de generar processos de participació i col·laboració innovadors amb els seus usuaris, els quals no són considerats només visitants sinó agents actius en les propostes.

De moment s’han programat quatre temporades d’activitats, cadascuna amb un eix temàtic diferent però sempre a partir de la combinació de la recerca i creació històrica i artística i de la participació ciutadana.

Es tracta d’un projecte i d’un espai “en procés”, que s’aniran configurant a mesura que avancin la recerca, la reflexió i la participació en les accions programades fins a una exposició final on s’incorporarà tot el coneixement adquirit.

La primera temporada, que s’inicia ara i acabarà el mes de juny del 2011, se centra en el desenvolupament de les Pedagogies del segle XX. Es tracta de l’estudi i l’anàlisi dels diversos models pedagògics i sistemes educatius que s’han succeït segons els diferents models polítics i socials. També tractarà el valor pedagògic de l’art, l’educació artística i l’educació a través de l’art.

En el marc de la temporada s’han iniciat ja dos projectes:

‘L'Herència’
Projecte de creació d'un serial televisiu que narrarà les lluites al llarg del segle XX per conservar o bé per destruir la memòria i la pràctica de les pedagogies progressistes de principis de segle XX a Catalunya. Aquest procés de creació el desenvolupa el grup de formació en animació sociocultural de l'institut Guillem Catà amb la col·laboració d'altres centres educatius, entitats i ciutadans de Manresa.

‘Arxiu en procés’
Projecte d'arxiu a l'entorn de la història de l'educació a Manresa el segle XX que es construeix per mitjà de la recerca documental i el treball amb testimonis històrics. L'arxiu s'articula a l'entorn d'una gran maqueta de Manresa que serà reelaborada al llarg de tot el projecte i que servirà per posar en escena diferents relats de memòria, alhora que per visualitzar la mateixa història com un tauler de joc: un discurs que es construeix en temps present a partir de la negociació entre una multiplicitat d'agents i interessos.

A banda, s’han programat altres activitats, com un cicle de documentals i debats a l'entorn de la memòria històrica batejat amb el nom de Retro-visor, i diverses exposicions temporals.

Activitats d’obertura de l’Espai Memòries
L’acte institucional d’obertura ha tingut lloc aquest dimecres 20 d’octubre, a les 8 del vespre, a la segona planta del Museu Comarcal de Manresa. Durant l’acte ha tingut lloc la signatura del conveni d’adhesió a la Xarxa d’Espais de la Memòria Democràtica de Catalunya, amb la presència de l’alcalde de Manresa, Josep Camprubí, i el Secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, Josep Vendrell. A continuació, Jordi Font, director del Museu Memorial de l’Exili, ha pronunciat la conferència Art, Museus i Memòria Històrica.  

Per al matí de l’endemà, el dijous 21, de 10 del matí a 1 del migdia, s'han programat portes obertes per a centres educatius per conèixer de primera mà el projecte L'Herència" -projecte de creació artística i recuperació de la memòria històrica-, realitzat per LaFundició i els alumnes d’animació sociocultural de l’institut Guillem Catà.

El dissabte 23 d’octubre, de 10 del matí a 2 del migdia, hi haurà jornada de portes obertes per tota la ciutadania, amb la presentació dels diferents projectes creatius i de recerca, amb visita guiada. Com a primera acció participativa, en aquesta jornada es demana que tothom qui vulgui porti llibres, materials, fotos escolars, objectes i vivències educatives a l'entorn de les escoles i el sistema educatiu a Manresa.

L’Espai Memòries ha entrat a formar part de la Xarxa d’Espais de la Memòria Democràtica de Catalunya a partir de la signatura del conveni amb el Memorial Democràtic que s'ha fet el dia de la inauguració.

L’Espai Memòries es planteja com un projecte cultural singular i de proximitat amb la ciutadania per implicar-la en la promoció dels valors de la pau, la llibertat i la democràcia.